Vēsture

Akciju  sabiedrība „Maag Latvija” ir vadošais gaļas pārstrādes uzņēmums Latvijā. Uzņēmumam ir senas tradīcijas, desu ražošanas pirmsākumi ir datējami jau ar 1922. gadu.

1922.g. Savienība „Konsums” Rīgā, Atlasa ielā, ierīko desu darbnīcu.

1924.g. „Konsums” pārtop par Centrālo savienību un gaļas fabriku. Pirmo reizi eksportam iepirktas 8402 cūkas. Uzsāk bekona eksportu uz Zviedriju.

1932 – 1944.g. 1932.gada 3.oktobris tiek pieņemts lēmums par akciju sabiedrības „Bekona eksports” dibināšanu. Fabrikas: Valmierā, Rīgā un Liepājā, kā arī 22 veikali. No tiem četri atrodas Valmierā, divi – Liepājā, divpadsmit gaļas un četri delikatešu veikali – Rīgā. Eksports uz: Vāciju, PSRS, Angliju, Zviedriju, Šveici, ASV, Čehoslovākiju, vēlāk Itāliju un Holandi. Eksportē dzīvas cūkas, sālītu bekonu, cūkgaļas pusītes, sālīti kūpinātu bekonu. Eksportam uz ASV gatavo speciālu šķiņķi konservos. Tas ir unikāls, ļoti kvalitatīvs produkts, ko gatavo no speciāli apstrādātas, sālītas un kūpinātas liesas gaļas, ko ievieto speciālās vakuumētās un pasterizētās metāla kārbās. Kara laikā „Bekona eksports” kā nosaukums tika saglabāts, kaut gan pirms tā tiek pielikti vārdi „Fleišvaren fabrik”. Ražo produkciju armijas vajadzībām – konservus, pusžāvētas desas un auksti kūpinātas desas ar ilgu uzglabāšanas laiku. Atkāpjoties vācu karaspēks rūpnīcu daļēji uzspridzina.

1944.g. 16.oktobris uz nacionalizētā uzņēmuma – Tirdzniecības un rūpniecības akciju sabiedrības „Bekona eksports” bāzes tiek radīts Rīgas gaļas un konservu kombināts. Visa ražotā produkcija tiek sadalīta pēc speciāliem sarakstiem noteiktām karaspēka daļām.

1949.g. Rīgas gaļas un konservu kombinātā tiek ražoti konservi, pelmeņi, kūpinājumi, desas. Ražošanas apjomi sāk pieaugt 50.gadu sākumā. Te sāk gatavot ne tikai pārtikas produktus, bet arī dažādas patēriņa preces no blakusproduktiem – no ragiem un nagiem. Piemēram, no ragiem tiek ražoti kausi, pelnu trauki, zīmuļu turētāji, dažādas figūras, suvenīri.

1961.g. Pirmā nopietnākā kombināta rekonstrukcija.

1988.g. Projektē un būvē jaunu ražotni, lai tā atbilstu Eiropas prasībām, lai tehnoloģija un iekārtas būtu mūsdienīgas, modernas, ražīgas, lai ražotā produkcija, kvalitātes un noformējuma ziņā, atbilstu patērētāju interesēm.

1993.g. Uzņēmums kļūst par akciju sabiedrību „Rīgas Miesnieks”.

1997.g. Akciju kontrolpaketi iegādājas Igaunijas lielākais gaļas pārstrādes uzņēmums „Rakvere Lihakombinaat ”.

1998.g. Somijas koncerns „HK Ruokatalo” nopērk 75% Rakveres gaļas kombināta akciju un AS „Rīgas Miesnieks” kļūst par koncerna daļu. „HK Ruokatalo” ir viens no lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Skandināvijā. AS„Rīgas Miesnieks” Somijas koncerns kontrolē ar Rakveres gaļas pārstrādes kombināta starpniecību. Igaunijā „HK Ruokatalo” pieder olu un putnu gaļas ražotājs „Tallegg”, bet Lietuvā – uzņēmumi „Klaipedos maisto produktai” un „Selingas”. „HK Ruokatalo” un kompānijas „Danish Crown” kopuzņēmumam pieder arī akciju kontrolpakete Polijas gaļas pārstrādes uzņēmumā „Sokolów”.

2002.g. viens no svarīgākajiem AS „Rīgas Miesnieks” mērķiem ir nodrošināt patērētājus un klientus ar garšīgu, augstas un nemainīgas kvalitātes, patēriņam drošiem, viņu vajadzībām un vēlmēm atbilstošiem produktiem un pakalpojumiem. AS „Rīgas Miesnieks” ir izstrādāta, ieviesta un sertificēta kvalitātes vadības sistēma atbilstoši ISO 9001:2000 standarta prasībām, ko apliecina Bureau Veritas Certification izsniegtais sertifikāts. Pārtikas uzņēmuma spēju patstāvīgi nodrošināt savas darbības un produkcijas atbilstību likumdošanas un normatīvajos aktos noteiktām prasībām, apliecina piešķirtais atzīšanas numurs (A 002790), un līdz ar to uzņēmums spēj ražot Eiropas Savienības tirgus prasībām atbilstošu produkciju un konkurēt ar ES uzņēmumiem.           

2004.g. Darbu uzsāk jaunais loģistikas centrs, kas jūtami paaugstina klientu apkalpošanas kvalitāti. Gada nogalē notiek AS „Rīgas Miesnieks” un SIA „Tallat” apvienošanās, pievienojot tradicionālajai cūkas un liellopu gaļas pārstrādei arī putnu gaļas produktu piedāvājumu.

2006.g. Pēc rekonstrukcijas darbu uzsākusi jaunā pelmeņu ražotne. Jaunā ražošanas līnija no Itālijas piedāvā iespēju ražot dažādu formu pelmeņus.

2010.g. jūnijā AS „Rīgas Miesnieks” iegādājās AS „Jelgavas gaļas kombināts” kontrolpaketi, un sākot ar 2010.gada 6.septembri Jelgavas zīmola produktu pārdošanu un piegādi veic AS „Rīgas Miesnieks” no vienotas loģistikas noliktavas Rīgā.

2011.g. AS „Rīgas Miesnieks” ir Latvijas gaļas tirgus līderis aptuveni ar vienu trešdaļu no kopējā gaļas tirgus, ko veido 4 zīmoli: „Rīgas Miesnieks”, „Jelgava”, „Kika” un „Tirgus”. AS „Rīgas Miesnieks” ir plašs produkcijas piedāvājums: vārītās desas, cīsiņi, sardeles, kūpinājumi, auksti kūpinātas desas un produkti, pusžāvētās desas, pelmeņi, cūkgaļas un vistas gaļas izstrādājumi u.c. Uzņēmums ir izteikts līderis nozīmīgākajās produktu grupās: cīsiņi, kūpinātās desas un vārītās desas. 2010.gadā uzsāktais  ražošanas pārcelšanas projekts no Rīgas uz Jelgavu ir pilnībā pabeigts 2011.gada jūnijā. Apvienotajā ražotnē izveidotas jaunas produkcijas ražošanas un iepakošanas līnijas, un uzbūvēts jauns pelmeņu ražošanas cehs. Uzņēmumā strādā ap 184  darbiniekiem, atbilstoši uzņēmuma struktūrai (F-60-002).

2013.g. 1. martā pabeigta AS „Rīgas Miesnieks” un AS „Jelgavas Gaļas kombināts” apvienošana, izveidojot vienu uzņēmumu – AS „Rīgas Miesnieks”.Pašlaik „Rīgas Miesnieks” ir izteikts Latvijas gaļas tirgus līderis.

2014.g.maijā “Rīgas Miesnieks” , kā daļa no HKScan uzņēmumu grupas, maina savu juridisko nosaukumu uz “HKScan Latvia”. Pašlaik uzņēmums ir izteikts Latvijas gaļas tirgus līderis.

2022.g. martā likvidēts AS ‘’HKScan Latvia’’ loģistikas centrs Rīgā. Piegādes turpmāk tiek veiktas no HKScan Baltijas jaunizveidotā loģistikas centra Igaunijā, Juri.

2023.g. septembrī par AS ‘’HKScan Latvia’’ īpašnieku kļūst AS “Maag Grupp”, mainot uzņēmuma juridisko nosaukumu uz AS ‘’Maag Latvija’’. Uzņēmums joprojām ir viens no līderiem Latvijas gaļas tirgū.